ΕΔΡΑ: ΗΛΕΙΑΣ 6, ΓΛΥΦΑΔΑ

ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΔΕΥΤΕΡΑ – ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΒΡΟΧΗ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ!

Οικονομικός καθαρισμός τζακιού

ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΨΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΚΥΒΙΚΑ ΞΥΛΑ, ΚΑΝΤΕ ΑΜΕΣΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΖΑΚΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΑΥΤΑ:

ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΤΖΑΚΙΟΥ

Το κρεόζωτο εμπεριέχεται στα διάφορα εκείνα στοιχεία που δημιουργούν το “πουρί” στο εσωτερικό της εστίας μας κατά το καύσιμο των ξύλων. Η απόσταξη συγκεκριμένων ξύλων όπως η οξιά,ή άλλα φυτά ή η λιθανθρακόπισσα μας δίνουν αυτό το συνδυασμό οργανικών ενώσεων ή φαινολών με το χαρακτηριστικό άρωμα.

Το αποτέλεσμα είναι ένα υγρό παχύρρευστο, χωρίς καθόλου χρώμα ή έως ελαφρώς κίτρινο ,  το οποίο όμως έχει την ιδιότητα να γίνεται μαύρο αμέσως μετά την έκθεσή του στο φως. Έχει χαρακτηριστική γεύση , με μία πολύ δυνατή οσμή καπνού , έχει ακόμα την ιδιότητα διάλυσης κατά την επαφή του με την αλκοόλη ή με ζέον νερό. Ουσιαστικά αποτελεί ένα μείγμα  από φαινόλες , κρεσόλες και γουαικόλη.

Οι θεραπευτικές επιδράσεις του στο αναπνευστικό σύστημα ,το έκαναν να χρησιμοποιηθεί παλιότερα ως φάρμακο , αξιοποιώντας την αντισηπτικότητα του και την βαλσαμώδη ιδιότητά του. Το κρεόζωτο -απόσταγμα της λιθανθρακόπισσας είναι ένα παχύρρευστο υγρό, χρώματος πορτοκαλί έως μαύρου , δυνάμενο κυρίως να διαλυθεί κατά την ένωσή του με βενζίνη , έχοντας επίσης μία καυστική γεύση.  Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται κυρίως για τη συντήρηση των ξύλων,  για τη διαδικασία της αδιαβροχοποίησης και κάποιες φορές είναι επίσης συστατικό ζιζανιοκτόνων.

ΠΟΣΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΤΖΑΚΙ ΜΑΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

Αν καταναλώνεται περισσότερα από έναν τόνο ξύλα ετησίως τότε ο καθαρισμός tτης καμινάδας του τζακιού σας όχι μόνο συνίσταται αλλά είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του.

Συχνά όμως ακόμη και αν δεν καίτε τόσο μεγάλο όγκο ξύλο η συνδρομή συγκεκριμένων παραγόντων μπορεί να καθιστά απαραίτητη τον ετήσιο καθαρισμό του τζακιού σας.

Για παράδειγμα

  1. Αν καίτε διαφορετικά από τα συνιστώμενα ξύλα παράγεται περισσότερος καπνός και συνεπώς η καμινάδα σας γεμίζει κρεόζωτο ταχύτερα.
  2. Συχνά ο καπνός δεν “βρίσκει “ την έξοδο της καμινάδας , αλλά κολλάει στα τοιχώματα, σαν αποτέλεσμα της πολύωρης σιγανής καύσης του τζακιού που δημιουργεί περισσότερο καπνό και περισσότερες ρυπογόνες ουσίες.
  3. Ακόμα ο καθαρισμός του τζακιού σας επιβάλλεται αν ψήνετε συχνα σε αυτό καθώς το λίπος που καίγεται δημιουργεί κατάλοιπα τα οποία κολλάνε πάνω στην καμινάδα, συσσωρεύοντας έτσι μεγάλη ποσότητα καπνού.
  4. Απαραίτητος είναι επίσης ο ετήσιος καθαρισμός τζακιού αν δεν υπάρχει μόνωση , καθώς έτσι τα καυσαέρια ψύχονται γρηγορότερα και συσσωρεύονται ευκολότερα στο εσωτερικό της καμινάδας.
  5. Ενδείκνυται επίσης να καθαρίζετε κάθε χρόνο το τζάκι σας αν εκτός από ξύλα καίτε και πλαστικά ή χαρτικά, καθώς κατά αυτό τον τρόπο παράγονται ρυπογόνες ουσίες τόσο για την καμινάδα σας όσο και για το περιβάλλον.

Συνοψίζοντας , αν θέλετε να έχετε ένα αποδοτικό τζάκι αλλά και να να αποτρέψετε την επιβάρυνση τόσο του περιβάλλοντος όσο και της υγείας σας, είναι απαραίτητο ο καθαρισμός του τζακιού σας να γίνεται κάθε χρόνο. Και τέλος όσον αφορά τα ενεργειακά τζάκια ή τις σόμπες, επισημαίνουμε ότι ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται πάντα από εξειδικευμένο συνεργείο με την απαραίτητη τεχνογνωσία και κατάρτιση.